Arxiu Municipal

 

Xemeneies singulars

Diversos espais que s’han recuperat, per a ús urbà, dels antics vapors industrials han vist engalanada la seva remodelació amb la salvaguarda de les seves xemeneies incloses dins el catàleg del patrimoni històrico artístic. Les més singulars d’aquestes són:

  • VAPOR AYMERICH, AMAT I JOVER

Emplaçament: dins el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica
Característiques: alçaria total, 42 metres. Diàmetre base del fust, 2,7 m. Diàmetre superior, 2 m.
Arquitecte: Lluís Muncunill

La reconversió de l’antiga fàbrica Aymerich, Amat i Jover, situada a la part alta de la Rambla, com a Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica va comportar la conservació de la seva xemeneia, que va ser arranjada l’any 1993 i a la part alta de la qual es va col·locar l'anagrama del museu.
La xemeneia va ser construïda l’any 1908.

Xemeneia del Vapor Aymerich. Col·lecció Ragón

  • SAPHIL O ANÃ’NIMAXemeneia Saphil. Autor: Rafel Casanova i Maresma

Emplaçament: plaça de l’Anònima
Característiques: alçària total, 36 metres. Diàmetre base, 3 m. Diàmetre superior, 2,2 m.

Amb el tancament de l’empresa Sociedad Anònima del Peinaje e Hilatura de Lana l’any 1991 i la posterior requalificació d’aquesta zona urbana, les quadres a redós de la xemeneia van ésser enderrocades i l’espai es va transformar en la plaça de l’Anònima, nom popular amb què es coneixia l’empresa, deixant, al seu bell mig, la xemeneia. Aquesta va ser construïda l’any 1961 i al llarg del seu fust es van adossar, en mida grossa, les lletres SAPHIL.

  • VAPOR BUSQUETS

Emplaçament: plaça de Salvador Espriu
Característiques: Alçària total, 8 metres (retallada). Diàmetre a la base 2,8 m.
Arquitecte: Antoni Pascual Carretero

L’enderroc de la fàbrica Industrias del Peinaje als carrers d'Iscle Soler i de la Unió, i la posterior construcció d’habitatges va deixar obert un espai intercomunicatiu al qual s'assignà el nom de plaça de Salvador Espriu. De la demolició del vapor es va salvar la xemeneia que restà com a element singular en un costat de la plaça, això sí, escapçada en no poder-la conservar sencera pel seu estat ruïnós.

  • VAPOR AMAT

Emplaçament: plaça d'Ezequiel Vigués, Didó
Característiques: Alçària 6 metres (retallada). Diàmetre total, 10 metres.
Xemeneia del Vapor Amat. Autor: Fotos Francino
Al bell mig de la plaça Didó es conserva l’estructura escapçada de la xemeneia del Vapor Amat. D’aquest vapor, que ocupava tota la zona des de la Rasa al carrer de Gaudí, només es conserva la reconvertida Sala Muncunill i la part moderna de la fàbrica ocupada actualment per l’Institut del Teatre. La resta de l’espai va ser urbanitzada com a plaça per donar pas a les dependències administratives de l’Ajuntament.  • BÃ’BILA ALMIRALL

Emplaçament: plaça de l' Assemblea de CatalunyaXemeneia Bòbila Almirall. Autor: Jaume Valls Vila
Característiques: Alçària total, 63 metres. Diàmetre a la base, 5,5 m. Diàmetre superior, 4,8 m.
Constructor: Marià Masana i Ribas

Aquesta xemeneia és la més singular i espectacular - tant de dia com de nit - del conjunt de xemeneies de la ciutat i ha es esdevingut una de les representacions simbòliques més representatives de Terrassa.
La xemeneia, al principi, formava part del complex industrial de la bòbila Almirall, fins que la reconversió de la zona amb la construcció d’un centre cívic i una àrea comercial, i la urbanització de l’espai a redós de la xemeneia en plaça deixaren a la vista la seva esplèndida perspectiva.
Les característica escala que l’envolta, amb un total de 234 graons, ha fet possible que estigui inclosa com a Record Guinness com la xemeneia amb escala més alta del món.  • TERRASSA INDUSTRIAL

Emplaçament: plaça de la Terrassa Industrial
Característiques: Alçària total, 45 metres. Diàmetre a la base, 3 m. Diàmetre superior 1,9 m.

La xemeneia formava part de l’empresa Terrassa Industrial, que va veure la seva decadència als anys setanta. Durant anys l’edifici restà abandonat, fins que a principi dels anys noranta va ser enderrocat i el seu espai convertit una part en habitatges i l’altre en la plaça de la Terrassa Industrial, conservant la xemeneia.

  • GORINA I GRAU

Emplaçament: carrer de Sant Genís
Aquesta xemeneia és un altre dels exemples de la seva perseverança com element singular al bell mig d'un conjunt de cases de nova construcció després d'haver procedit a l'enderroc de una fàbrica de tints i acabats, en aquest cas Gorina i Grau.
Característiques: xemeneia de fust troncocònic, quasi cilíndric, de totxo vist aplantillat, amb un diàmetre, a l'exterior de la base, de 2,8 m. L'any 1988 la seva alçada va ser retallada a 10 m.

  • AUXILIAR I

Emplaçament: carrer de Lepant
Amb l'enderrocament de la fàbrica Manufactura Auxiliar I, que ocupava l'illa industrial entre els carrers de Lepant, Sant Sebastià i Roger de Llúria, la xemeneia va quedar a l'interior del pati d'un complex d'habitatges unifamiliars de nova construcció.
Característiques: xemeneia amb forma troncocònica, de totxo vist aplantillat. El diàmetre exterior a la base del fust és de 3,5 m. I l'exterior a la part superior és de 2,3 m. L'alçària total és de 31 m. La del fust és de 25 m.
ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer Pantà, 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa