Arxiu Municipal

 

Escultures i monuments urbans (II)

  • FAÇANA DE LA CATEDRAL DEL SANT ESPERIT


Emplaçament:
Façana de la Catedral del Sant Esperit
Autor: Luis Bertia

Sant BenetSant MiquelSanta ElenaSant Antoni M. Claret

 


Amb el nomenament del Dr. Josep Molera com a prior del Sant Esperit s’endegà la iniciativa de la renovació de la precària façana de l’església. Per tant es convocà un concurs per la seva realització que el guanyaren els arquitectes Alexandre Soler i Amadeu Llompart que dissenyaren un projecte concordant amb l’estil gòtic del temple. La façana, amb una alçada de seixanta metres que s’obriria amb una portalada de tres grans arcs ogivals amb arquivoltes llises que donaria entrada a un atri el que destacava la porta principal flaquejada per columnes on descansarien les estàtues de 12 apòstols. La façana era rematada amb una altíssima torre d’afilada agulla amb finestres que deixarien pas a la llum que a través del gran rosetó central, a la part posterior de la façana, proporcionaria llum a la nau central.

 

Les escultures, obra de l’artista Luis Bertia, representen a Sant benet, Sant Miquel, Santa Elena i Sant Antoni M. Claret. El dia 24 de juliol de 2005 eren beneides per el bisbe de Terrassa Josep Àngel Saiz Meneses, amb la presència de les autoritats i representants locals.

Els benefactors foren: Benet Carbonell i Marlet, Família Font-Vidal, Fundació Manuel Lao i la Caixa de Terrassa.



  • LA NOSTRA GENT (125è aniversari de la Caixa de Terrassa)


Emplaçament:
Passeig de les Lletres
Autor: Emili Armengol

Amb motiu del 125è aniversari de la Caixa de Terrassa, aquesta entitat financera feia donació a la ciutat de l’escultura «La nostra gent». El dia 21 de desembre de 2002 l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro i, el president de la Caixa de Terrassa, Oriol Badia, inauguraven l’escultura al passeig de les Lletres.

Foto:Joaquim VerdaguerPlaca commemorativa. Foto:Joaquim Verdaguer

L’escultura, obra d’Emili Armengol, es una peça d’acer i llautó de 9’83 m. d’alçada  i 0’81 m. de diàmetre de base i un pes de dues tones.

La peça evoca el perfil d’una xemeneia adornada en tota la seva extensió per figures humanes.

Al peu del monument hi ha una placa amb la inscripció següent “La nostra gentâ€. Escultura d’Emili Armengol donada a la ciutat per la Caixa de Terrassa amb motiu del seu 125è aniversari. Terrassa 21 de desembre de 2002»

 

  • LA SIRENA

Emplaçament: Raval de Montserrat, en un racó de l’anomenat Carrer del Peix
Autor: Joan Serres

El 1 de desembre 2011 l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro presidia l’acte d’inauguració de l’escultura en homenatge a Josep M. Cernuda, l’empresari que va fundar Congelats La Sirena. L’acte comptà amb la presència de tres fill de l’homeneja’t i de l’excalde de Terrassa, Manuel Royes.

Josep M. Cernuda Martínez (Muñas de Arriba, Astúries, 1939 – Terrassa, 1998). L’any 1966 es va migrà a Terrassa dedicant-se al transport de peix, fins a muntar una parada al Mercat de la Independència. L’any 1983 va fundà Congelats La Sirena.

La Sirena. Foto:Joaquim Verdaguer



L’escultura situada sobre un monolit, obra de l’artísta terrassenc Joan Serres, és una figura de bronze que representa una sirera i incorpora una placa amb la inscripció següent: A Josep Maria Cernuda Martínez (Muñas de Arriba, 1939 – Terrassa, 1998). La ciutat reconeix la feina, generositat i optimisme, valors clau per empendre, del fundador de “Congelats La Sirena†li dedica aquesta escultura, obra de Joan Serres, dfonada pels seus fills Josep, Gemma i Cesc Cernuda Canelles. 3 de desembre de 2011.


  • EL LLENGUATGE DE LES FLORS


Emplaçament:
Passeig de les Lletres
Autor: Kiku Misto

El dia 21 d’abril de 2004 es van inaugurar les escultures El cargol, El burro, El tren i La Flor de Kiku Misto, dins el projecte artístic i pedagògic “El llenguatge de les flors. Les obres es va instal·lar al llarg del jardí central del passeig de les Lletres.

El cargol. Foto:Joaquim Verdaguer   El Tren. Foto:Joaquim Verdaguer

La flor. Foto:Joaquim Verdaguer





La Flor. Tens poc temps, flor menuda, de la naixença a l’esplendor i al marciment. Curt és el teu viatge terrenal. Tens un nom?. Potser sí. Jo prefereixo creure que la botànica t’ignora. Ets la flor. Ets la flor innominada, filla de l’atzar de la terra, tendresa que sosté el cel . Agustí Bartra












  • LLUÃS COMPANYS

Emplaçament: Plaça Lluís Companys
Autor: Carles Valverde


Foto:Joaquim VerdaguerCoincidint amb el 66è aniversari de l’afusellament del president Lluís Company, amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro i altres autoritats, es va inaugurar el monument a la memòria del president a la plaça que porta el seu nom. L’actor Pep Pla va llegir un fragment de la carta que el president envià a la seva dona, dos dies abans de morir. L’acte també compta amb l’actuació del quartet Terrassa 48 i sòlites del Cor Madrigal. En acabar l’acte militants de Esquerra Republicana de Catalunya realitzarem una ofrena floral.

Estàtua realitzada per l’artista Carles Valverde. Es una obra abstracta de 11 metres d’alçada, esculpida en ferro. L’autor volia fer una obra “ contra l’oblit i contra el pas del temps que provoca aquest oblitâ€.
A terra hi ha una placa amb la llegenda «A la memòria de Lluís Companys i en record de tots els homes i dones que varen defensar els valors i les llibertat democràtiques amb l’esperança de construir un pais i un món millor. 15 d’octubre de 2006»







  • NENA AMB CÈRVOL

Emplaçament: Museu de Terrassa
Autor: Ferran Bach-Esteve


A finals dels anys 50 es va enderrocar l’edifici de la Agrupació Regionalista situat a la plaça de Mossèn jacint Verdaguer i, en el seu lloc s’aixecà l’edifici de Correus. Entre aquest immoble i l’Escola de la Llar va quedà un espai què, per la Festa Major del 1961, és va inaugurar com a placeta. L’espai es va enjardinar i erigir una la petita estàtua “Nena amb cérvol†obra de Ferran Bach-Esteve. Quan es va inaugurar, l’any 1976, les reformes el carrer Cremat com a zona de vianants i el seu nou paviment, una iniciativa dels comerciants i veïns de l’esmentat carrer, l’escultura “nena amb cérvol†es traslladà a l’accés del carrer Cremat. A causa de les bretolades i la decapitació del cap, va fer que fos retirada. Actualment està resguardada al Museu de Terrassa.
              Fotos Francino  

Escultura de Ferran Bach-Esteve de pedra esculpida que representa una nena que dóna menjar a un cérvol. Ambdues figures són proporcionades a escala real i simbolitzen la innocència i la tendresa infantil.




ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer Pantà, 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa