JOVER I ALAGORDA
Emplaçament:
plaça de Joan MirĂł, prop de la Llar dâAvis Terrassa - Centre, on hi havia el cementiri vellEmplaçament:
jardins de lâEscola IndustrialEmplaçament: Plaça del Doctor Robert (dita en Ăšpoca franquista plaza de los CaĂdos.
Autor: Frederic Vinyals i Jaume BazĂn
Amb la presĂšncia del capitĂ general de Catalunya, Josep MoscardĂł, del governador civil, Antonio Correa i el bisbe de Barcelona, Gregorio Modrego, sâinaugura, el dia 24 de gener de 1944, el Monumento los Caidos, durant el cinquĂš aniversari del Dia de
Amb la mort de Franco i degut als actes vandĂ lics a que era sotmĂšs el monument, lâany 1991, aprofitant la construcciĂł del pĂ rquing soterrat, el monument fou desmuntat i arraconat en un racĂł del Cementiri Municipal. AllĂ nostĂ lgics al regim franquista posaren en dempeus els dos soldats, acompanyats dâun escut de Terrassa i un dâEspanya i dos peveters.
Era un monument dels mĂ©s excepcionals dels que es van construir arreu de Catalunya realitzat per Frederic Vinyals i Jaume BazĂn. Tenia una altura de
El nou grup escultĂČric situat ara al Cementiri Municipal lâAjuntament col·locĂ una placa que diu «La ciutat de Terrassa en memĂČria de les vĂctimes de la guerra», en referĂšncia a totes les guerres.
MonĂČlit dedicat a Joaquim Vancells Emplaçament: jardins posteriors del recinte del Conjunt Monumental de les EsglĂ©sies de Sant Pere. «A la memoria del insigne pintor J. Vancells y Vieta entusiasta iniciador de la obra restauradora de la iglesia».
Joaquim Vancells i Vieta (Barcelona, 1986-1942). Pintor paisatgista. PassĂ la seva infantesa a Terrassa, on cursĂ estudis artĂstics. PrenguĂ© com a referĂšncia de molts dels seus paisatges lâentorn de Terrassa: Sant Llorenç dels Munt, la Mata, la Barata. El seu retrat figura des de lâany 1962 a la Galeria de Terrassencs Il·lustres. El mateix any 1962 va ser nomenat Fill Adoptiu de Terrassa, a tĂtol pĂČstum.
Al començament dels estralls de la Guerra Civil diversos prohoms i industrials terrassencs varen ser detinguts a Matadepera i conduĂŻts a un lloc de la carretera de Talamanca on varen ser assassinats. DesprĂ©s de la guerra es va bastir un monument a la seva memĂČria en aquell mateix indret.
Monument funerari cubicorectangular. Al centre de la part frontal la presideix un rectangle de bronze amb una creu . Als costats hi ha inscripcions en baix relleu amb el nom de les vĂctimes. Ara funerĂ ria. Carretera de Talamanca al terme de Mura. A la part superior: «24 de julio 1936». A l'esquerra: «Franco. de Padua Badia Tobella, Joaquim Barata Rocafort, JosĂ© M. DurĂĄn Torres, AgustĂn Prat Marcet». A la dreta: «Franco. Salvans Armengol, Juan Salvans Piera, Cayetano Valles Pujals, Manuel Vallhonrat Comerma». A la part inferior: «VĂctimas del marxismo».
Emplaçament:
passeig del Comte dâEgaraEl monument Ă©s un bloc prismĂ tic de pedra calcĂ ria de tres metres de llarg per dos dâalçada. A la part frontal hi ha un medallĂł de bronze amb la imatge dâAlfons Sala i la inscripciĂł Tarrasa al insigne patricio Don Alfonso Sala, Conde de Egara. Corona el monument una figura escultĂČrica femenina amb elements al·legĂČrics a la ciutat, i en els frontals laterals hi ha reproduĂŻts dos relleus. Al principi, en lloc dâaquests relleus hi havia dues estĂ tues, la lectora i la filadora, que mĂ©s tard varen Ă©sser traslladades al parc de Sant Jordi.
El 7 de juny de 1947 es posava la primera pedra del monument a la plaça Vella i, al mateix temps, sâurbanitzava de nou la plaça. No fou fins al 30 dâabril de 1950 que es va inaugurar el monument. El juny de 1990 es va traslladar al passeig Comte dâEgara per donar pas a la reconversiĂł de la plaça Vella i a la construcciĂł del pĂ rquing subterrani.
El monument estĂ dedicat al patrici terrassenc Alfons Sala i ArgemĂ (1843-1945), que rebĂ©, de mans del rei Alfons XIII, el tĂtol de comte dâEgara. Industrial i polĂtic, en aquesta Ășltima faceta fundĂ la UniĂłn MonĂ rquica Nacional. Fou diputat a Corts i lâĂșltim president de la Mancomunitat de Catalunya. El rei el va nomenar senador vitalici del Regne. El seu retrat figura a la Galeria de Terrassencs Il.lustres des del 1946.
Emplaçament: Cementiri Municipal
Autor: Ferran Bach-Esteve
Escultura que representa una jove figura femenina en actitud reflexiva i de descans, que va rebre la primera medalla en el XXVI SalĂłn de Otoño de Madrid. El seu primer emplaçament fou la plaça dâAnselm ClavĂ©, i desprĂ©s va ser traslladada al parc de Sant Jordi. L'any 1994 va ser traslladada a la plaça de Maragall amb motiu de la seva remodelaciĂł, perĂČ al cap de pocs mesos i a causa d'unes bretolades, va ser retirada i traslladada definitivament al cementiri Municipal.
Emplaçament: plaça de Mn. Jacint Verdaguer
Autors: Alumnes de lâ Escola dâArts i Oficis de Terrassa, dirigits per lâescultor Ferran Bach-Esteve
El monument tĂ© un cos central de pedra de MontjuĂŻc amb un medallĂł al bell mig amb el bust del poeta. Al principi, sota el medallĂł hi havia una font que vessava la seva aigua a un petit estany. Aquest dos Ășltims elements foren, mĂ©s tard, suprimits i en el lloc de la font es va col·locar una placa de marbre amb lâescut de la ciutat. El monument fou inaugurat el 30 de juny de 1956.
Emplaçament:
Parc de Sant JordiEmplaçament:
plaça del Dr. RobertEmplaçament: cementiri de Terrassa
Autor: Ferran Bach-Esteve
El dia 1 de novembre de 1962 sâinaugurava un mausoleu sobre la tomba on hi ha enterrats gran nombre de vĂctimes de les catastrĂČfiques rierades del mes de setembre. Lâelement principal del monument funerari Ă©s una sensible i delicada imatge dâalabastre de la Verge Maria, que lâautor va donar com a gest dâadhesiĂł a lâhomenatge ciutadĂ a les vĂctimes de les rierades.
El 25 de setembre de 1962 Terrassa va patir una de les pitjors catĂ strofes que ha sofert la ciutat. Van caure entre 223 i 240 litres, que van ocasionar 317 morts i 150 ferits, i mĂ©s de 1.000 persones es quedaren sense llar, amb lâafegitĂł dâun gran nombre dâestralls en comerços i fĂ briques.
Emplaçament:
placeta de la cruĂŻlla de la rambla dâĂgara amb el carrer de GalileuEmplaçament:
plaça de CatalunyaAmb la inauguraciĂł de la plaça de Catalunya, el dia 23 dâabril de 1984, es va descobrir lâescultura Drac MĂ gic, que presidia lâespai dalt dâun turonet dâherba de 2,28 metres dâaltura envoltat dâun petit estany circular.
Aquest singular element tĂ© unes dimensions de 7 metres de llargada per 2,50 dâamplada en la part mĂ©s dilatada de la cua del drac. TĂ© un pes de 160 kg i Ă©s dâacer inoxidable. La seva peculiaritat, al principi, era que es movia impulsada pel vent i, aprofitant lâenergia eĂČlica, emetia un so propi i tambĂ© movia un molinet acoblat que encenia els llums dels ulls, a mĂ©s dâaccionar uns petits sortidors dâaigua polvoritzada que permetien descompensar la llum solar per veure reflectides les irradiacions sobre la superfĂcie metĂ l·lica de lâacer.
Totes aquestes peculiaritats es varen veure minvades al llarg del temps a causa
de les constants malifetes, principalment de lâatemptat de lâany 1987. Finalment, desprĂ©s dâĂ©sser restaurada, es va tornar a instal.lar sobre un tub de quatre metres dâalçada per preservar-la de les bretolades.
Emplaçament: A la rotonda de
Autor: Roc Alabern
Per
Escultura de Roc Alabern que representa un dinosaure, realitzat per carrosseries de cotxes vells. TĂ©
Emplaçament:
plaça de lâOnze de setembreEmplaçament:
plaça del Mestre SerratEmplaçament:
al bell mig de la confluĂšncia entre les avingudes de Jaume I i de lâAbat Marcet, la rambla de Francesc MaciĂ i la carretera de MatadeperaMonument integrant del programa Catex-Entorn. Pilar Parcerisas, en el catĂ leg editat per Amics de les Arts, ens en fa la segĂŒent descripciĂł tĂšcnica: "Vorera exterior de la plaça sobre la calçada, en peces estĂ ndard de formigĂł prefabricats, per un diĂ metre de 36 m. Zona circular segĂŒent inclinada i bombada, amb herba molt retallada. A la zona compresa entre el c/ Manresa i lâav. de Francesc MaciĂ incorpora un clos de xiprers retallats molt regularment, en forma dâarc, i dâuna alçada de 4 m, que acomplirĂ la funciĂł dâun fons escenogrĂ fic il·luminat per sota des de lâelement singular central. Estany circular de 22 m de diĂ metre amb fons fosc, que permet lâenfosquiment visual de lâaigua per destacar encara mĂ©s lâelement central. Aquest element singular central Ă©s fusiforme i ancorat al fons de lâestany mitjançant una zona de cimentaciĂł i reforçament especial. Disposa dâuna estructura de perfils metĂ l·lics interiors dâacer galvanitzat que dĂłna rigidesa i fixa al fons la coberta externa visible. Forma exterior modelada amb material Composite (PRFG) i color ultrabrillant (gel coat) aplicat directament al motlle. Mesures aproximades: alçada de 2,5 m, base de 8 m i gruix de 70 cm. Element il·luminat per sota mitjançant focus encastats al fons, que es complementa amb una cortina dâaigua en arc que surt de la seva base per acciĂł dâun sistema de jets propulsors dâaigua".
Monument patrocinat per la Mina PĂșblica dâAigĂŒes de Terrassa, que es va inaugurar el dia 25 dâabril de 1992 amb motiu de seu 150Ăš aniversari.
Catex-Entorn: aquest programa, patrocinat per Amics de les Arts de Terrassa, amb la col·laboraciĂł de lâAjuntament de Terrassa i les empreses privades Mina PĂșblica dâAigĂŒes de Terrassa, Copcisa, Caixa de Terrassa i Ferrovial-Autema, SA, tenia com a finalitat situar quatre escultures pĂșbliques en quatre punts claus de la ciutat per tal de restablir una identitat estĂštica i cultural que donĂ©s personalitat a Terrassa com a entorn i lloc per viure-hi. Catex-Entorn reunia quatre propostes, Tall, Tenir Mala peça al teler, Camins i Columna rostrada, que destacaven per la seva singularitat i personalitat.
Emplaçament:
cruĂŻlla de les avingudes de lâAbat Marcet i de Josep TarradellasAutor:
Francesc AbadMonument integrant del programa Catex-Entorn. Pilar Parcerisas, en el catĂ leg editat per Amics de les Arts, ens fa la segĂŒent descripciĂł tĂšcnica: "Estructura troncocĂČnica de totxo massĂs, de 250 cm de diĂ metre. Lâalçada Ă©s de 830 cm amb una obertura de vidre de 124 cm. Rebla aquesta estructura en forma de xemeneia un rĂštol de pintura plĂ stica de fons blau i lletres blanques amb la paraula "Paisatge". A lâinterior de lâestructura hi ha un arbre sintĂštic -un xiprer de 9 m dâalçada. TambĂ©, a lâinterior i sobre el terra, hi ha una pedra de Sant Vicenç amb la inscripciĂł de la paraula "Fragment". Les mides de la pedra sĂłn de 40 per 60 cm".
Monument patrocinat per Copcisa, que va ser inaugurat el dia 25 dâabril de 1992.
Emplaçament:
plaça dels Països CatalansAutor:
Elisa ArimanyMonument integrant del programa Catex-Entorn. Pilar Parcerisas, en el catĂ leg editat per Amics de les Arts, ens en fa la segĂŒent descripciĂł tĂšcnica: "Obra constituĂŻda per quatre planxes corten de 120 mm de gruix, doblegades i soldades, amb unes dimensions de 5 m dâalçada, 4 m dâamplada i 4 m de llargada. La peça es completa amb una pila de pedres que dibuixen la corba de les xemeneies industrials".
Monument patrocinat per la Caixa dâEstalvis de Terrassa, que va ser inaugurat el dia 25 dâabril de 1992.
Emplaçament: jardins del final de la rambleta del Pare Alegre, davant de lâHotel Don CĂĄndido
Autor: Salvador Juanpere
Monument integrant del programa Catex-Entorn. Pilar Parcerisas, en el catĂ leg editat per Amics de les Arts, ens en fa la segĂŒent descripciĂł tĂšcnica: "Columna cilĂndrica de formigĂł encofrat, amb un basament cĂșbic de mides 250 cm x 250 cm x 400cm. Lâalçada de la columna Ă©s de 845 cm, equivalents a 22 colzes egipcis, repartits de la segĂŒent manera: base trencada; 1r nivell 70 cm x 118 cm x 181 cm. 2n nivell: 30 cm x 140 cm x 140 cm. Fust: 700 cm dâalçada x 100 cm de diĂ metre. Capitell quadrat: 1r nivell; 14 cm x 118 cm x 118cm, 2n nivell; 31cm x 150 cm x 150 cm. A la columna hi ha encastades vuit peces cĂČniques de marbre blanc de macael tornejat i cadascuna tĂ© 91,80 cm dâalçada i 65 cm de diĂ metre a la base. Sistema de fixament: mitjançant dos espĂ rrecs dâacer inoxidable fixats amb ciment, de 25 mm. de gruix, encastats directament del con al fust."
Monument patrocinat per Autema i Ferrovial, que va ser inaugurat el dia 25 dâabril de 1992.
Emplaçament:
carrer dels Jocs OlĂmpics, davant lâEstadi OlĂmpic.El ComitĂš OlĂmpic Internacional va fer donaciĂł a la ciutat de lâescultura Hoquei com a mostra de reconeixement per la tasca organitzativa de la subseu olĂmpica terrassenca dins els Jocs OlĂmpics de Barcelona.
El dia 11 de setembre de 1993, amb la presĂšncia del president del COI, Joan Antoni Samaranch, sâinaugurava aquesta emblemĂ tica escultura que simbolitza lâesport de lâhoquei i la seva vinculaciĂł amb Terrassa.
El monument, instal·lat al principi del carrer dels Jocs OlĂmpics, amb el rerafons de lâEstadi OlĂmpic, reprodueix la figura dâun jugador dâhoquei en posiciĂł dâuna tĂpica jugada, estĂ realitzada en bronze i tĂ© unes mides dâ1,70 m dâalt, 2 m dâample i 70 cm de fons.
Emplaçament:
placeta de SaragossaEmplaçament:
rambla dâĂgara, a la cruĂŻlla amb la plaça dâAnselm ClavĂ©Emplaçament:
plaça dâAntoni EscudĂ©Emplaçament:
plaça de Tots els Sants (interior del cementiri)El monument i la plaça van ser inaugurats el dia 31 dâoctubre de 1995 i va ser una cessiĂł dels constructors AdriĂ Termes i AgustĂ Peñarroya.
Emplaçament: rotonda de la cruïlla de la carretera de Castellar amb les avingudes de Jaume I i de Barcelona, i el passeig Vint-i-dos de Juliol
Autor: Andreu Alfaro
Alt tirabuixĂł cĂČnic dâacer de 40 metres dâalçada i mĂ©s de 60 tones de pes. La seva estructura, la configuren dos plans metĂ l·lics entrecreuats que sâestrenyen a mesura que lâalçada augmenta. Amb lâobra, lâautor ret homenatge a la dona treballadora terrassenca i va Ă©sser inaugurat el dia 21 de desembre de 1996.
Emplaçament: carrer de la Font Vella, en lâespai entre els carrer del Cardaire i de Sant Pau
Autor: Ramon Castells i Domingo
MonĂČlit format per un bloc de marbre rosat dâ 1,70 metres dâalçada i de forma cĂșbica. A la part alta una peça de bronzee envolta el fust i hi sĂłn representades les activitats del mĂłn de la cultura, lâesport, la indĂșstria, el treball i altres sectors de la societat terrassenca. La dedicatĂČria en el frontal diu: " A tots els homes i dones que al llarg del temps han donat forma i vida a la ciutat".
Aquesta escultura fou cedida a la ciutat, el dia 8 dâabril de 1997, per la Cambra de la Propietat de Terrassa amb motiu del seu 75Ăš aniversari.
Emplaçament:
CruĂŻlla de l'Avinguda del VallĂšs amb el carrer de CantĂ bria.
Emplaçament: Parc dels Catalans
Autor: Joan Carraminyana Cols
Lâescultura Carnestoltes es va erigir amb motiu del 25Ăš aniversari de
Lâescultura rebĂ©, el mateix dia a la nit el primer acte vandĂ lic amb pintades que es va repetir en altres ocasions. Lâany 2010 amb motiu de les obres de la prolongaciĂł dels Ferrocarrils de
Lâescultura feta de ferro colat medeix 1m. 80 cm, Ă©s obra de lâartista Joan Carraminyana. Lâobra reflecteix el carĂ cter alliberador del que representa lâesperit . Simbolitza la transgressiĂł i la disfressa. Una placa que acompanya lâescultura ens diu
Emplaçament:
Parc del NordEmplaçament: Plaça del Vapor Ventalló
Autor: Xavier CorberĂł
L'any 1888 Josep Ventalló i Nogués va construir un dels primers vapors al carrer de
El dia 3 de maig 2002 s'inaugurĂ la transformaciĂł del Vapor VentallĂł ja convertit en espai pĂșblic i zona d'habitatges plurifamilars, conservant la nau cantonera, obra de LluĂs Muncunill, com a plaça semiporticada que porta el nom de Vapor VentallĂł. La plaça tambĂ© es va inaugurĂ un grup escultĂČric «FamĂlia Vapor». Obra de Xavier CorberĂł finançada per
Emplaçament: Pla del la Font de l'Apotecari
Autor: Escola Municipal d'Arts i Oficis
LâObra del Ballet Popular de Catalunya va proclamar Terrassa com a Ciutat Pubilla de Catalunyaâ98 en lâacte dâelecciĂł celebrat a Sant Joan de les Abadesses.
Els dies 25 i 26 dâabril es van desenvolupar diversos actes per aquest motiu. Un dâells va ser la inauguraciĂł del monument a la sardana realitzat per lâEscola Municipal dâArts i Oficis. Lâacte va ser presidit per lâalcalde Manuel Royes i el president de lâObra del Ballet Popular de Catalunya, Joan Vidal, que van descobrir una placa commemorativa. Lâacte es va completar amb un audiciĂł i exhibiciĂł de colles i grups de sardanistes locals.
Escultura en homenatge a Terrassa Ciutat Pubilla de
Emplaçament: Al mig de la rotonda de la carretera de Matadepera i l'Avinguda Béjar.
En remembrança al que va significar per Terrassa
Fragment dâuna mĂ quina de vapor que lâempresa Sepisa va cedir a lâAjuntament de Terrassa lâany 1998.
Emplaçament: Pla del Torrent de les Ănimes
Autor: JesĂșs Fructuoso
Monument dedicat a les vĂctimes del terrorisme. Simbolitza lâesperança dâun futur millor, dâun mont diferent on el terrorisme no existeix. Va ser inaugurat per lâalcalde de Terrassa, Manuel Royes el dia 23 de març de 2002. Lâacte era una iniciativa del moviment Terrassa per
Emplaçament: Plaça de la Tecnologia
Autor: Esther Ramon
El monument esta situat en una plaça que en realitat es una gran rotonda enjardinada, situada a la confluĂšncia dels polĂgons industrials Santa Margarida II i Santa Margarida.
Lâany 2002 es va inaugurar una escultura de Esther Ramon titulada El bicicle de lâaigua, a la plaça de
Lâescultora va dir que lâobra era un homenatge al seu pare i al seu avi, que li van transmetre el plaer de lâart.
La idea del bicicle es troba a la filosofia oriental sobre la duplicitat de les coses.
Escultura dâEsther Ramon, de ferro i formigĂł, que sembla un vuit ajagut, i simbolitza la matemĂ tica de infinit segons paraules de lâautora. De fet, estĂ formada per dues peces adherides, una convexa i una cĂČncava, que representen la muntanya i el mar, respectivament. Les uneix un mur que, en la seva part interior, contĂ© un canal que deixa circular lâaigua en dies de pluja.
Emplaçament: Plaça dâAndalusia, al nord del Pla de lâApotecari.
Autor: Ramon Suau
Davant la peticiĂł de
El 23 febrer de 2003, Dia dâAndalusia, es va inaugurar en dita plaça lâescultura âAmalgamaâ obra de lâescultor terrassenc Ramon Suau, que donava personalitat a la plaça. Lâacte va ser presidit per lâalcalde de Terrassa, Pere Navarro, amb la presĂšncia de lâescultor i Pedro DomĂnguez, president de
Escultura obra de lâartista Ramon Suau de