Arxiu Municipal

 

Fons fotogr脿fic Joan Biarn茅s i Jornet [1953-1969]Nom del productor

Joan Biarn茅s i Jornet [1909-1969]


Cronologia

1953-1969


Volum


637 sobres de clix茅s negatius de 35mm que correponen a 17633 imatges

Dossier amb paper amb la descripci贸 dels clix茅s


Biografia del productor

Joan Biarn茅s i Jornet neix a Barcelona, el 29 de juliol 1909 i mor a Terrassa, el mes d鈥檃bril 1969, a l鈥檈dat de 59 anys.

 

Els seus pares es van instal路lar a Barcelona procedents d鈥橝sc贸 (Ribera d'Ebre), i van tenir 5 fills, tot nens. Joan va treballar de calderer els primers anys de Joventut a Barcelona, i de seguida va destacar per la seva curiositat i sensibilitat art铆stica, li agradava la fotografia, la poesia, la natura i la m煤sica.

 

Es traslladen a Terrassa on hi tenien fam铆lia, al carrer Pit脿gores, 29 i entr脿 a treballar a la Mina P煤blica d鈥橝ig眉es de Terrassa, de cobrador.

Tota la seva passi贸 fotogr脿fica quedava reservada pels cap de setmana i temps lliure que pogu茅s tenir. De molt jove ja anava c脿mera en m脿 disposat a deixar testimoni de les excursions i de les sortides amb amics.

Es va casar amb Roser Florensa Muntaner, i van tenir 2 filles, Joana i Montserrat. Joana va seguir el cam铆 professional del seu pare fins arribar a ser una reconeguda fotoperiodista al nostre pa铆s.

 

                               

Mai va tenir estudi fotogr脿fic propi, per貌 a casa seva al carrer Pit脿gores ho podia semblar, ja que all脿 tenia instal路lat un laboratori i rebel路lava les fotografies. Rebia nombroses visites d鈥檃ficionats a la fotografia que li feien preguntes i posaven en com煤 trucs i t猫cniques.

 

Va anar a la Guerra, el fet de saber llegir i escriure el va situar a la divisi贸 de Comunicacions, lloc for莽a c貌mode que li va permetre allunyar-se del camp de batalla, encara que un fat铆dic accident el deix脿 cec d鈥檜n ull. Fet que no perjudicar脿 la seva brillant carrera com a fot貌graf.

 

Era un gran apassionat de l鈥檈sport en general i de les carreres ciclistes en particular. La seva visi贸 period铆stica a l鈥檋ora de captar les imatges era molt especial i tenia una gran cura en l鈥榚nquadrament de les imatges.

 

Aviat el va ajudar la seva filla Joana, que des de ben joveneta va col路laborar amb el seu pare en fotografiar esdeveniments esportius, fet que li va ocasionar alguns problemes amb els responsables dels camps d鈥檈sport pel fet de ser una dona. La Joana va aprendre l鈥檕fici seguint les passes de seu pare, ajudant-lo en el revelat de les fotografies al laboratori de casa seva i col路laborant en totes les tasques professionals com a fot貌grafa, fins a esdevenir una pionera del fotoperiodisme al nostre pais.

 

Va treballar per diferents mitjans, col路laboracions puntuals en les p脿gines esportives de la premsa i revistes especialitzades; Diario de Barcelona, Agencia Cifra, Noticiero Universal, Lean, Dicen, Vida Deportiva, Tarrasa Informaci贸n, com a redactor gr脿fic.

          
El fons fotogr脿fic Joan Biarn茅s l鈥檋an estat conservant les seves filles Joana i Montserrat durant tots aquests anys i s鈥檋an preocupat de tenir-lo ben conservat i en bones condicions.

 

Realitza diferents col路laboracions per a l鈥橝juntament de Terrassa, realitzant reportatges d鈥檃ctes institucionals i esdeveniments esportius de la nostra ciutat; partits de futbol, de hoquei, campionats de tir, curses d鈥檃tletisme, ciclisme, curses de braus, waterpolo, trial (motos) i celebracions esportives diverses.Tamb茅 realitza reportatges d鈥檈mpreses terrassenques i d鈥檃ctes socials i culturals de la ciutat, del dia del llibre, de la donaci贸 del c脿ncer..etc

 

Reportatges destacats i que marcaran la seva mirada:

-         Riuada del 1962

-         Recorreguts de la Volta a Espanya, seguint etapa per etapa. En far脿 uns preciosos 脿lbums que la seva filla Joana conserva amb molta cura.

 

Era molt aficionat a la m煤sica, fou membre de la Massa Coral, i sempre que podia assitia a concerts al Palau de la m煤sica de Barcelona. Tamb茅 va ser membre del club muntanyenc, molt aficionat a l鈥檈xcursionisme, a la natura i als esports.

 

Mor, sobtadament  l鈥檃ny 1969. I se li atorg脿, de forma p貌stuma, la Medalla de plata al m猫rit esportiu de la ciutat de Terrassa, el mateix any de la seva mort.
ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer Pant脿, 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa