Arxiu Municipal

 

Fons Fotos Francino [1950-2010]

 

Nom del productorPlaça del Proges. Fons Fotos Francino

Fotos Francino


Cronologia

1950-2010Volum

 

  • 840.587 fotografies positivades (6x6, 9x12) i clixĂ©s d’acetat (35mm i 4x6)
  • 3.490 clixĂ©s de vidre
  • 10 llibretes, paper

Biografia del productor

 

Fotos Francino Ă©s un negoci familiar dedicat a la fotografia, a la venda de mĂ quines i material fotogrĂ fic. Fou fundat a l’abril del 1950 per Antònia Cos i Vila, membre d’una  famĂ­lia amb llarga tradiciĂł fotogrĂ fica i vĂ­dua de Josep Maria Francino i Riera.

 

La primera botiga és va establir a Terrassa, al número 13 de la Plaça Vella. A partir de l’any 1963, van continuar el negoci els dos fills, Maria Dolors i Xavier, amb l’ajuda del seu oncle Lluís Francino i Riera.

A partir de 1972 la botiga es traslladada al local, molt més ampli, del Carrer Major número 9 amb els anys serà en Xavier Francino qui es fa càrrec del negoci tot sol.

El 1999, que va passar en la seva totalitat al seu fill menor, Xavier Francino, incorporant al negoci a la seva dona Montserrat Lloveras i Morros. Amb el temps els seus fills, Xavier i Anna n’esdevindran els continuadors.

 

Al juliol de 1977 es va instal·lar una segona botiga de fotografia situada al barri de Sant Pere, els primers anys ubicada al carrer Ample número 49, i traslladada, el maig de 1990, a la Plaça del Triomf número 27. De nou a principis del 1997 canvia de local i s’emplaça al carrer Ample número 16.

El local del carrer Ample que va quedar desocupat s’instal·la una tercera botiga destinada a la producció de fotocòpies en blanc i negre i a tot color. Per tal de que no es confongués amb l’establiment dedicat exclusivament a la fotografia, se li va posar el nom de Fotocòpies Ample.

 

Els seu fill Xavier Francino i Lloveras i la seva dona, Sílvia Linares obren un nou negoci al Raval de Montserrat, 27 amb el nom de DigitalFoto. Demostrant que Fotos Francino procura estar sempre al nivell més alt de les noves tecnologies del ram de la fotografia per poder oferir als egarencs un bon treball i un servei summament rigorós i especialitzat.

Finalment, a l’agost de 2003 la botiga es torna la Plaça Vella, al número 17 i al març del 2010: tanca definitivament el negoci, per jubilació i dóna els fons documentals a l’Ajuntament de Terrassa (Arxiu Municipal).

 


Història del fons


Es tracta del fons d’una família de fotògrafs amb negoci obert al públic al centre de la ciutat de Terrassa. La ferma voluntat de conservar els clixés originals de les obres des de la fundació de l’empresa al 1950 ha estat clau alhora de poder mantenir un llegat tant important i rellevant per la història social i cultural de la ciutat de Terrassa. Imatges de la Terrassa i dels terrassencs del anys 50, 60 i 70 fan d’aquest fons, un recull valuosíssim.

La riquesa testimonial de les imatges queda plasmada en reportatges d’esdeveniments ciutadans tipus festa major, carnestoltes, partits de hoquei, etc. La temàtica industrial també apareix, interior de fàbriques, treballadors i maquinària tèxtil. Però la major part del material recopilat són les fotos d’estudi, casaments, comunions, fotografies de carnet individuals o de família nombrosa.

 

L’ ingrés de les imatges de Fotos Francino a l’arxiu es va dur a terme en dues fases; la primera fase el 26 de febrer de 2010 de material provinent de casa del productor i la segona fase a l’agost del 2010 provinent del Museu de Terrassa.

 

 

Abast i contingutFotògraf de l’Ajuntament, des de mitjans dels anys 1970 van realitzar reportatges i fotografies d’actes oficials per a l’Ajuntament de Terrassa. Inauguracions, visites oficials, entregues de premis, actes religiosos, representacions teatrals,...
 


Destaquen també en fotografia esportiva, sobretot són molt afeccionats al Hoquei herba, i tenen nombrosos reportatges de partits i clubs de Hoquei de Terrassa i Matadepera. Des del 1980 atorguen el Trofeu Fotos Francino, dins la festa anual de l’esport que organitzaven conjuntament el Diario de Terrassa i Ràdio Terrassa anomenada “Trofeo al mejor deportista del año”. Festa en la qual s’escollia a l’esportista terrassenc més destacat de l’any en qualsevol esport. El “Trofeo al mejor deportista del año” es va organitzar fins a l’any XX.

 

La fotografia industrial: 

Empreses: AEG, Argelich i Termes, Aymerich i Amat, ASISA, Artextil (Sabadell), Caixa de Terrassa, Biosca e hijos, CEDISA, CIRSA, Guillermo Torras, Hilabor, Moliné, Tecniauto, Funerària Egarense, Nortem, Grisso, Mecanoquímica…etc

 

Empresa Escorpion d’Igualada, des de l’inici del negoci ja treballen per l’empresa Escorpion (Sr. Biosca d’Igualada), fent els catàlegs i mostrari de les peces de roba de temporada.

 

Empreses de Publicitat, catĂ legs, reportatges destinats a la publicitat.

 

1980-1983: natalicis de l’Hospital Mútua de Terrassa
 
ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer PantĂ , 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa