Arxiu Municipal

 

Fons Carles Duran i Torrens [1911-2001]

Nom del productor
Riuades 1962. Carles Duran
Carles Duran i Torrens [1911-2001]


Cronologia

c.1885 鈥 1987 [predomina 1939-1985]


Volum
 

7815 fotografies positivades
82196 clix茅s en negatiu [vidre i acetat]
7 pel路l铆cules de 9mm
9 capses de diverses mesures amb material fotogr脿fic antic


Biografia del productor


Carles Duran i Torrens neix el 5 de mar莽 del 1911 a Santiago de Xile, fill d鈥橝ntoni Duran i Grau, comerciant, originari d鈥橭lesa de Montserrat, i de Dolors Torrens i Ambr貌s, origin脿ria de Terrassa. La fam铆lia Duran i Torrens s鈥檋avia despla莽at a Xile l鈥檃ny 1909 per motius laborals d鈥橝ntoni i s鈥檋i estaran fins el 1921, any en qu猫 aquest morir脿 a l鈥檈dat de 38 anys v铆ctima d鈥檜na peritonitis. Per aquest luctu贸s motiu la fam铆lia tornar脿 cap a Terrassa.

Poc sabem d鈥檃quests primers anys a Terrassa. Carles Duran estudiar脿 entre el 1922 i el 1926 a l鈥橢scola Pia de Terrassa i a continuaci贸 a l鈥橢scola Tries [Escola Sant Josep, que es trobava al carrer Portal Nou, i era dirigida pel mestre Ramon Trias i Curet, que mor铆 l鈥檃ny 1924]. L鈥檃ny 1927, quan Carles Duran acaba de fer els 16 anys comen莽a a treballar en una farm脿cia, per貌 durant poc temps. Tot seguit entr脿 d鈥檃prenent en una impremta, per貌 tamb茅 dur脿 pocs mesos. L鈥檃gost del 1927 entra a treballar com a obrer a l鈥檈mpresa t猫xtil Miquel Bosch S.A, que es trobava al carrer Garcia Humet, 24. En una entrevista concedida el 1951 a Tarrasa Informaci贸n diu que el primer treball fotogr脿fic el realitz脿 l鈥檃ny 1928, fent un reportatge a Menorca. De la primera fotografia que realitz脿 ni s鈥檈nrecordava, per貌 en canvi si recorda que des dels set anys que ja demanava m脿quines fotogr脿fiques al Reis d鈥橭rient. En tot cas sembla que a finals de la d猫cada dels vint 茅s quan li comen莽a la fal路lera art铆stica. Tanmateix no es conserven fotografies d鈥檃leshores.


脡s a partir de llavors que comen莽a a compaginar la feina de jornaler a l鈥檈mpresa Miquel Bosch S.A. amb la fotografia d鈥檃ficionat, tant pel que fa la realitzaci贸 de fotografies com a l鈥檃dquisici贸 de c脿meres i material fotogr脿fic antic. Continu脿 treballant a l鈥檈mpresa Miquel Bosch S.A. fins i tot durant la guerra civil en qu猫 el col路lectivitz脿 passant-se a anomenar Bosch, E.C. Particip脿 activament a les assemblees convocades per Consell d鈥橢mpresa, i reb茅 algun ajut econ貌mic per tal de refer-se d鈥檃lguns problemes de salut que havia tingut. Hi treball脿 fins el 16 de setembre del 1938, moment en qu猫 deix脿 volunt脿riament el treball per tal d鈥檈stablir-se com a industrial fot貌graf. Comen莽a la carrera professional de Carles Duran. Des de l鈥檃ny 1935 que la fam铆lia Duran tenia llogada la casa del c/Arqu铆medes, 72, per貌 encara viviren tamb茅 al c/Galileu, 177 fins l鈥檃ny 1940. El primer estudi de fotografia, emper貌, ja l鈥檌nstal路l脿 a la casa on residiria durant la resta de la seva vida.


Tant les institucions oficials com la ciutadania veien a Carles Duran com el fot貌graf de la ciutat, portava ja m茅s de 20 anys fotografiant actes p煤blics i grans esdeveniments socials, per貌 tamb茅 f脿briques, empreses i el patrimoni cultural terrassenc. A tenor d鈥檃questa ingent tasca, 鈥渆n relaci贸n a la relevante producci贸n fotogr谩fica en relaci贸n con actos oficiales y otros de gran trascendencia celebrados en esta poblaci贸n, (...) que junto a un alto valor art铆stico, reune las caracter铆sticas de inter茅s ciudadano por los temas que recojen sus colecciones en que se reflejan, tanto los acontecimientos festivos como los episodios dolorosos sufridos por la ciudad, as铆 como los monumentos e instituciones principales de la urbe, y como reconocimiento de su meritoria labor en servicio a los intereses ciudadanos鈥 l鈥橝juntament de Terrassa, en comissi贸 permanent reunida el 10 de gener del 1964, acord脿 designar a Carles Duran com a fot貌graf oficial honorari de l鈥橝juntament.


Fru茂t de l鈥檃ugment considerable de la seva col路lecci贸 de material fotogr脿fic, a l鈥檃mpliaci贸 de la qual havia dedicat bona part de la seva vida professional (deia ell que des del 1932), i que s鈥檋avia intensificat durant els anys 60, moment en qu猫 tamb茅 deix脿 de fer de fot貌graf de cerim貌nies, realitza noves reformes al seu estudi l鈥檃ny 1968. Arribant ja a la seixantena d鈥檃nys, el seu treball i el seu prestigi com a fot貌graf ja eren m茅s que coneguts.


El divendres 5 d鈥檕ctubre del 2001 Carles Duran mor a l鈥檈dat de 90 anys, a causa de la seva malaltia que patia des de feia ja molt de temps.


Hist貌ria del fons

Al llarg de la seva vida professional, Carles Duran va guardar sempre el clix茅 original de totes les seves produccions. D鈥檃questa manera conform脿 un arxiu propi, titulat per ell mateix 鈥淎rchivo Duran鈥, mitjan莽ant l鈥檕rdenaci贸 tem脿tica dels clix茅s en capses numerades, correlativament, del 1 al 298.

Al marge d鈥檃quest 鈥淎rchivo鈥, que conforma la s猫rie m茅s nombrosa, Carles Duran realitz脿 d鈥檃ltres col路leccions fotogr脿fiques, identificables, nom茅s, per un tipus de capsa unit脿ria i per les notes escrites a la mateixa capsa. La creaci贸 de cada col路lecci贸 茅s tamb茅 tem脿tica, i gaireb茅 mai hi ha dates.

De la seva producci贸 com a fot貌graf de galeria i de cerim貌nies, hi havia uns paquets de clix茅s de 35 mm amb descripcions al seu exterior molt gen猫riques. No creiem que, en aquest cas, conserv茅s el total de la seva producci贸. Observem que molts paquets tenen escrit: 鈥減ara muestrario鈥. Es tractava doncs, probablement, d鈥檜na selecci贸 de la seva producci贸 conservada a t铆tol de mostra pels seus clients.

En l铆nies generals podem dir que del total de la seva producci贸, hi ha poqu铆ssim material inconnex i sense poder-se resituar en algun dels elements ordenats anteriors. Carles Duran demostr脿, doncs, ser molt met貌dic en la ordenaci贸 del seu fons, malgrat de l鈥檌mportant descuit de no datar mai els seus treballs, cosa que dificultar脿 molt la descripci贸 correcta de tot el material. La part m茅s indocumentada del fons correspon, probablement, als darrers anys de la seva producci贸, al voltant de la segona meitat dels anys 80.

El 7 de maig del 2003 l鈥檃lcalde signa el decret 4374 pel qual es decreta reiterar l鈥檃cceptaci贸 de la donaci贸 explicitada en el decret 8340 de 12 de juliol de 2000 i aprovar, als efectes de la seva formalitzaci贸, l鈥檕portuna actualitzaci贸 del text del corresponent conveni regulador, adaptant-lo a les actuals circumst脿ncies d鈥檃mbdues parts signants.

 

Abast i contingut


Fotografies d鈥檈mpreses, comer莽os, ind煤stries, f脿briques t猫xtils, entitats i associacions de Terrassa, Sabadell, Barcelona i d鈥檃ltres localitats del Vall猫s Occidental.

Fotografies d鈥檈sdeveniments socials, culturals i p煤blics de la Terrassa de la postguerra fins els anys 70.

Fotografies dels monuments m茅s rellevants de Terrassa i del patrimoni cultural m茅s important: esgl茅sies de Sant Pere, castell cartoixa de Vallparad铆s, museu t猫xtil de Terrassa, etc.


Fotografies de galeria d鈥檕bjectes i material fotogr脿fic antic, d鈥檕bres d鈥檃rt, d鈥檃ntiguitats.


Retrats de personalitats, intel路lectuals i artistes terrassencs, aix铆 com de pintors famosos d鈥檃rreu.

Fotografies de cerim貌nies, bateigs, comunions, casaments realitzades entre el 1940 i el 1965. Tamb茅 reportatges individuals d鈥檈studi.

Fotografies de viatges per Espanya, a Paris i Londres, a Andorra, a Camarasa, a les illes balears, entre d鈥檃ltres, fets per l鈥檃utor.

Fotografies de la seva activitat professional, de tota la seva vida fotogr脿fica entre 1936 i 1974, i de la seva fam铆lia i amics.

 

 Fa莽ana de l'Ajuntament nevada. Carles Duran.

ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer Pant脿, 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa