Durant segles, la plaça Vella va ser l’escenari a l’aire lliure de la venda de queviures. Atesa la necessitat d’un espai adient, salubre i cobert, l’Ajuntament, l’any 1896, acordà la construcció d’un edifici exclusiu per a aquesta funció. Es va enderrocar l’antic hospital que hi havia al final del Raval de Montserrat i, en el seu lloc, es va inaugurar, el 14 de novembre de 1908, el nou mercat, al qual es va posar el nom de La Independència en celebrar-se el centenari de la guerra del francès.
A aquest equipament, se’l coneixia com el mercat o plaça nova, i és per això que es va identificar la plaça Major, des d'aquell moment, com a Vella, per diferenciar les dues places. L’edifici del mercat va ser dissenyat per l’arquitecte Antoni Pasqual i és una interessant mostra de l’arquitectura de principis de segle, amb solucions constructives força remarcables per l’època, encara que estilÃsticament no és gaire destacable.
El mercat, de propietat municipal, té una superfÃcie de 3.895 m2 i consta de tres naus obertes en forma de ventall i unides per un extrem, on apareix una lluerna de grans dimensions. També disposa d’un soterrani de 1.500 m2. Cal destacar el treball de ferro forjat de les portes d’accés a les naus.
Durant els anys 80 es va procedir a una remodelació de l’edifici.
Després de l’annexió del poble de Sant Pere a Terrassa, l'any 1904, el barri va veure la seva expansió cap al nord, al llarg de la carretera de Matadepera i del carrer de la Llibertat, ocupant les terres de can Tusell, can Fatxó i can Pous. El proveïment de queviures es feia en un quiosc situat a la placeta de la Creu de Sant Pere. La insuficiència d’aquest servei va moure l’Ajuntament a projectar la construcció d’un mercat. El dia 8 de desembre de 1928 s’inaugurava el nou edifici en terres de can Pous, a l’extrem de ponent del novell carrer Ample.
El quiosc fou enderrocat i el centre econòmic de la vila es traslladà del nucli antic del carrer Major de Sant Pere, a redós del nou mercat.
L’edifici, de propietat municipal, és obra de l’arquitecte Melcior Vinyals i està format per una llarga nau rectangular i dues ales laterals més baixes i més estretes. Té un rellotge i un campanar a la façana de llevant.
Al Mercat de Sant Pere, també se’l coneix popularment com del Triomf perquè és situat en aquesta plaça.