Arxiu Municipal

 

Cicle nadalenc

  • Fira de Santa Llúcia

Amb la instal·lació de la Fira de Santa Llúcia pels voltants del dia 13 de desembre a la plaça Vella, comença el cicle nadalenc. En aquesta fira es poden trobar tots aquells elements que han d’acompanyar l'engalanament de les festes de Nadal; complements per al pessebre i per a l’arbre de Nadal.

Gent a una parada de la fira. Autor: Rafel Casanova i MaresmaLa fira de Santa Llúcia. Autor: Rafel Casanova i Maresma

La fira és organitzada per l’associació Amics de la Fira de Santa Llúcia. Paral·lelament a la Fira la ciutat comença la seva ambientació: el comerços engalanen els seus aparadors, s'instal·len els llums als carrers, i el pessebre del Raval i es produeix la moguda de la mainada amb el seu recorregut pels llocs més tradicionals a l’espera del començament de les vacances de Nadal.

  • Quinto

Durant les festes nadalenques els terrassencs s’apleguen en diverses entitats per jugar al Quinto. Aquest és un joc d’atzar semblant a la loteria, però en la seva variant més tradicional i popular, que es jugava només a Terrassa, Sabadell i en alguna altra població, durant les festes de Nadal, tot i que, en l’època franquista, quan estava prohibit el joc en general, es feia els ulls grossos.

Aquest joc permet que les entitats organitzadores cobreixin part de les despeses de funcionament que tenen durant l’any.

  • Caga Tió

És una festa familiar de tradició catalana en la qual es fa, a cops de bastonades, Il·luminació de nadal al carrer. Autor: Rafel Casanova i Maresmacagar el tió tot tipus de regals: joguines, caramels, torrons, neules, etc. A principi dels anys 80, la tradició surt al carrer i algunes associacions de veïns organitzen cagades del tió populars; la de Ca n’Aurell, que se celebra anualment a la plaça del Progrés, ha esdevingut la més tradicional.

  • Pastorets

Popular representació teatral de l’esdeveniment de l’Infant Jesús, amb el complement de la lluita entre l’àngel i el dimoni i la part humana de la vida dels pastors. A Terrassa els diferents casals parroquials i grups de teatre amateur escenifiquen diverses versions dels pastorets. El Lluquet i Rovelló, Ganàpia i Cigronet i , en versió castellana, el Bato i Borrego.

Actualment es representen al Centre Social Catòlic, al Casal de Sant Pere i, últimament, al Centre Parroquial de la Santa Creu.

  • Pessebre del Raval

Popular pessebre, preparat per l'Ajuntament, que s'instal·la al Raval de Montserrat, davant l’edifici de l'Ajuntament, la temàtica del qual darrerament ha derivat cap a la conscienciació solidària.

  • Patge Xiu-XiuEl patge Xiu-Xiu a cavall. Autor: Fèlix Carol

Aquest patge reial propi de Terrassa va ser creat l’any 1951 i té tradicionalment la seva arribada el dia de Sant Esteve (26 de desembre). La seva veu es fa sentir per les ones del Ràdio Terrassa dirigida als nens i, durant les festes nadalenques, recull les cartes de la mainada dirigides als Reis d’Orient. És el personatge que encapçala i condueix la cavalcada de la vigília de Reis.

  • Festa de la Llufa

El dia dels Sants Innocents (28 de desembre) se celebra a la plaça Vella la Festa de la Llufa, on el principal element són els ninots de paper (llufes) que els nens pengen als vianants, com una broma pròpia de la diada.

  • Cavalcada del Reis

Una cavalcada dels Reis d’Orient acompanyats del seu seguici recorre els carrers del centre de la ciutat, i són rebuts per l’alcalde i el consistori a les portes de l’Ajuntament. Aquesta cavalcada és organitzada pel Centre Social Catòlic des de principi de segle.
Cada any, els Reis arriben a un districte diferent de la ciutat, on es fa una festa, i després es preparen a per la tradicional cavalcada. Altres barris de Terrassa organitzen cavalcades paral·leles pels carrers del seu barri.

El rei Gaspar. Autor: Rafel Casanova i Maresma

El rei Baltasar. Autor: Rafel Casanova i Maresma




ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer Pantà, 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa