Arxiu Municipal

 

Cicle nadalenc

  • Fira de Santa Ll煤cia

Amb la instal路laci贸 de la Fira de Santa Ll煤cia pels voltants del dia 13 de desembre a la pla莽a Vella, comen莽a el cicle nadalenc. En aquesta fira es poden trobar tots aquells elements que han d鈥檃companyar l'engalanament de les festes de Nadal; complements per al pessebre i per a l鈥檃rbre de Nadal.

Gent a una parada de la fira. Autor: Rafel Casanova i MaresmaLa fira de Santa Ll煤cia. Autor: Rafel Casanova i Maresma

La fira 茅s organitzada per l鈥檃ssociaci贸 Amics de la Fira de Santa Ll煤cia. Paral路lelament a la Fira la ciutat comen莽a la seva ambientaci贸: el comer莽os engalanen els seus aparadors, s'instal路len els llums als carrers, i el pessebre del Raval i es produeix la moguda de la mainada amb el seu recorregut pels llocs m茅s tradicionals a l鈥檈spera del comen莽ament de les vacances de Nadal.

  • Quinto

Durant les festes nadalenques els terrassencs s鈥檃pleguen en diverses entitats per jugar al Quinto. Aquest 茅s un joc d鈥檃tzar semblant a la loteria, per貌 en la seva variant m茅s tradicional i popular, que es jugava nom茅s a Terrassa, Sabadell i en alguna altra poblaci贸, durant les festes de Nadal, tot i que, en l鈥櫭╬oca franquista, quan estava prohibit el joc en general, es feia els ulls grossos.

Aquest joc permet que les entitats organitzadores cobreixin part de les despeses de funcionament que tenen durant l鈥檃ny.

  • Caga Ti贸

脡s una festa familiar de tradici贸 catalana en la qual es fa, a cops de bastonades, Il路luminaci贸 de nadal al carrer. Autor: Rafel Casanova i Maresmacagar el ti贸 tot tipus de regals: joguines, caramels, torrons, neules, etc. A principi dels anys 80, la tradici贸 surt al carrer i algunes associacions de ve茂ns organitzen cagades del ti贸 populars; la de Ca n鈥橝urell, que se celebra anualment a la pla莽a del Progr茅s, ha esdevingut la m茅s tradicional.

  • Pastorets

Popular representaci贸 teatral de l鈥檈sdeveniment de l鈥橧nfant Jes煤s, amb el complement de la lluita entre l鈥櫭爊gel i el dimoni i la part humana de la vida dels pastors. A Terrassa els diferents casals parroquials i grups de teatre amateur escenifiquen diverses versions dels pastorets. El Lluquet i Rovell贸, Gan脿pia i Cigronet i , en versi贸 castellana, el Bato i Borrego.

Actualment es representen al Centre Social Cat貌lic, al Casal de Sant Pere i, 煤ltimament, al Centre Parroquial de la Santa Creu.

  • Pessebre del Raval

Popular pessebre, preparat per l'Ajuntament, que s'instal路la al Raval de Montserrat, davant l鈥檈difici de l'Ajuntament, la tem脿tica del qual darrerament ha derivat cap a la conscienciaci贸 solid脿ria.

  • Patge Xiu-XiuEl patge Xiu-Xiu a cavall. Autor: F猫lix Carol

Aquest patge reial propi de Terrassa va ser creat l鈥檃ny 1951 i t茅 tradicionalment la seva arribada el dia de Sant Esteve (26 de desembre). La seva veu es fa sentir per les ones del R脿dio Terrassa dirigida als nens i, durant les festes nadalenques, recull les cartes de la mainada dirigides als Reis d鈥橭rient. 脡s el personatge que encap莽ala i condueix la cavalcada de la vig铆lia de Reis.

  • Festa de la Llufa

El dia dels Sants Innocents (28 de desembre) se celebra a la pla莽a Vella la Festa de la Llufa, on el principal element s贸n els ninots de paper (llufes) que els nens pengen als vianants, com una broma pr貌pia de la diada.

  • Cavalcada del Reis

Una cavalcada dels Reis d鈥橭rient acompanyats del seu seguici recorre els carrers del centre de la ciutat, i s贸n rebuts per l鈥檃lcalde i el consistori a les portes de l鈥橝juntament. Aquesta cavalcada 茅s organitzada pel Centre Social Cat貌lic des de principi de segle.
Cada any, els Reis arriben a un districte diferent de la ciutat, on es fa una festa, i despr茅s es preparen a per la tradicional cavalcada. Altres barris de Terrassa organitzen cavalcades paral路leles pels carrers del seu barri.

El rei Gaspar. Autor: Rafel Casanova i Maresma

El rei Baltasar. Autor: Rafel Casanova i Maresma
ARXIU MUNICIPAL DE TERRASSA

Ajuntament de Terrassa
Carrer Pant脿, 20
08221 Terrassa (Barcelona)
Tel. 93 739 70 00
ext: 4251, 4252, 4253

Horari de consulta:
de 9:00 a 14:00 de dilluns a divendres

E-mail de consulta:
[email protected]

Blog de l'Arxiu:
http://blogs.terrassa.cat/arxiu/

Twitter de l'Arxiu:
https://twitter.com/ArxiudeTerrassa